فیزیک در سطح دبیرستان به دو شاخه ی کلی فیزیک کلاسیک ( تا اواسط قرن 19 میلادی فیزیک فقط همین بود) و فیزیک نوین یا مدرن (اواسط یا اواخر قرن 19 میلادی بصورت حرفه ای ایجاد شد) تقسیم کرد. از لحاظ حجم کتاب درسی فقط دو فصل آخر فیزیک پایه ی دوازدهم مباحث فیزیک نوین هستند و باقی هرچه هست فیزیک کلاسیک است. همچنین فیزیک به دو دسته ی کلی عملی یا کاربردی و نظری نیز تقسیم می شود. اکثر مباحث فیزیک نوین و برخی مباحث فیزیک کلاسیک، نظری هستند یعنی چون با چشم غیر مسلح و حتی گاهی کاملا مسلح نیز امکان رویت و تجربه ندارند، بر اساس نظریه های ریاضی و اغلب بدون مشاهدات تجربی مستقیم بیان می شوند. این در مقابل فیزیک عملی و کاربردی است که پدیده ها در آن نه تنها امکان آزمایش و مشاهده ی تجربی دارند، بلکه از کاربردهای مستقیم آن در بسیاری از علوم و مهندسی ها و حتی پزشکی استفاده می شود.
همچنین فیزیک دبیرستان را می توان به دو شاخه ی کلی فیزیک مکانیک و فیزیک الکترومغناطیس نیز تقسیم کرد.البته برخی حرفه ای ها اساسا این تقسیم بندی ها را قبول ندارند ما هم فعلا در این جا کاری به کار آن ها نداریم. این به آن در!
فیزیک مکانیک خود به دو زیرشاخه ی کلی مکانیک جامدات و مکانیک سیالات (شاره ها) تقسیم می شود.
مکانیک جامدات خود به دو دسته ی کلی استاتیک و دینامیک تقسیم می شود که مباحث آن در سطح دبیرستان شامل حرکت شناسی، دینامیک، کار و انرژی، نوسان و موج های مکانیکی است که این مباحث، سهم بسزایی از حجم مطالب کتاب درسی و نیز تعداد سوالات کنکور را به خود اختصاص می دهند. در ضمن همانند نقش حسابان در ریاضی و نیز مفاهیم پایه در مفاهیم تکمیلی حسابان، این مباحث فیزیک بسیار کلیدی هستند. بطوری که علاوه بر سوالات مستقیم از این مباحث، یادگیری این مباحث در یادگیری سایر مباحث فیزیک نیز بسیار مفید و موثر است. همچنین ریاضی بخصوص مباحث موجود در حسابان در عمده مباحث مکانیک کلاسیک در درک ریاضی و قاعده مند ماجرا و حل سریعتر سوال بسیار موثر است. بطور مثال مشتق معادله ی حرکت نسبت به زمان، معادله ی سرعت را به ما می دهد و با وجود این که متاسفانه بطور مستقیم از کتاب درسی حذف شده ولی در درک ماجرا کمک شایانی به ما می کند. زیرا کتاب درسی می گوید شیب خط مماس در هر لحظه در نمودار مکان- زمان سرعت در آن لحظه را نشان می دهد و این یعنی همان مشتق و یعنی همان که باید ریاضی را به فیزیک گره زد وگرنه مطالب در مغز وا می روند!
مکانیک سیالات (شاره ها) شامل ویژگی های فیزیکی مواد، فشار در سیالات در حالت ایستا، معادلات برنولی و پیوستگی و نیز مفهوم نیروی شناوری است. همچنین مفاهیم گرما و ترمودینامیک را نیز می توان به نوعی زیرمجموعه ی این زیر شاخه در نظر گرفت. گرچه گرما در جامدات نیز مطرح است.
فیزیک الکترومغناطیس به طور عمده در فیزیک یازدهم جای گرفته و کمی هم در دوازدهم. شامل الکترواستاتیک یا همان الکتریسیته ی به تعبیر دبیرستانی ها ساکن، جریان الکتریسیته ی مستقیم، مغناطیس، القای الکترومغناطیس و امواج الکترومغناطیس است. نور مرئی به طور خاص در این گروه جای دارد. همچنین می توان مباحث فیزیک نوین یعنی فیزیک اتمی و فیزیک هسته ای را که برمبنای مفهوم کمیت های کوانتمی هستند به دلیل کم حجم بودن و تا حدود زیادی مرتبط بودن در این شاخه قرار داد.
مباحث و سرفصل های فیزیک رشته های ریاضی و تجربی تفاوت هایی با همدیگر دارند. این تفاوت ها کم هم نیستند ولی عمده تفاوت های فیزیک ریاضی و تجربی در این دو مورد هستند :
- نبود فصل ترمودینامیک در فیزیک 1 دهم در رشته ی تجربی
- نبود مفاهیم حرکت سقوط آزاد و حرکت دایره ای در فیزیک 3 دوازدهم در رشته ی تجربی